Susanul (Sesamum indicum) este una dintre cele mai vechi plante cultivate din lume, pretuita ca planta pentru ulei de cel putin 5000 de ani. Desi incepe sa-si recastige favoarea datorita inaltului continut de calciu si magneziu, putini stiu ca este de asemenea una dintre cele mai puternice alimente medicinale .
Conține: 100% seminţe de susan*.
* din culturi certificate ecologic.
Produsul nu este obținut cu organisme modificate genetic.
Valori nutriționale medii per 100 g1:
Valoare energetică: 2399 Kcal/ 573 KJ
Proteine (g): 17,73g
Grăsimi (g): 49,67g
-din care saturate: 6.96g
-din care monosaturate:18.76g
-din care polinesaturate:21.77g
Carbohidraţi(g): 11.65g
-din care zaharuri: 0.3g
Fibre (g): 11.8g
Umiditate(g): 4.69g
Minerale:
-Calciu: 975mg
-Fier: 14.55mg
-Potasiu: 468mg
-Sodiu: 11mg
-Fosfor: 629mg
-Magneziu: 21.77mg
1Aceste valori depind de fluctuațiile naturale ale calității materiei prime.
În multe țări din sudul Asiei dar și din Africa, semințele de susan sunt folosite de mii de ani în scopuri terapeutice și culinare.
Din semințele prăjite și presate se prepară condimentul gomasio, dar și pasta de tahin, folosită mai departe la prepararea humusului.
Semințele întregi sunt folosite - adesea prăjite - pentru a rafina fripturile și pentru asezonarea preparatelor alimentare.
Susanul este unul dintre cele mai bogate alimente în seleniu (800 μg / 100 g). În plus, 100 gr de susan conține peste 700 mg de calciu, acoperind astfel necesarul zilnic de calciu de care are nevoie corpul uman.
Băutură vegetală din susan (”lapte de susan”)
Ingrediente: 100 gr semințe de susan
1 litru de apă
1 linguriță scorțișoară
2 curmale fără sâmburi sau sirop de agave, miere, etc (opțional, ca îndulcitor)
Mod de preparare:
Se pun semințele de susan într-un bol cu apă și se lasă câteva ore la hidratare.
Apoi se scurge apa și se pune în blender, cu 1 litru de apă curată.
Se mărunțesc la viteză mare, si la final se strecoară prin tifon sau o sită fină.
După strecurare, laptele de susan se pune din nou în blender și se mixează cu fructele sau îndulcitorul ales.
Laptele vegetal astfel obținut se poate consuma ca atare sau cu cereale la micul dejun, se poate adăuga în diverse băuturi, sau se poate folosi ca bază pentru piureuri, fulgi de ovăz, budincă din chia.
Cantitatea care nu se consumă imediat se păstrează în sticlă, la frigider.
Origine: India
Păstrare: într-un loc uscat și răcoros.
Termen de valabilitate: a se vedea data inscripționată pe ambalaj/etichetă.