Maca (Lepidium meyenii) sau „ginseng andin”, este o planta originara din Peru, Paraguay si Argentina, cultivata de secole pentru tuberculii sai carnosi. De forme, dimensiuni si culori (ale cojii) variate, acestia sunt folositi in alimentatie, in medicina traditionala si chiar ca afrodisiac:
Valoarea nutritionala a tuberculilor deshidratati de maca este mare, similara unor cereale ca orezul si graul: 60-75% carbohidrati, 10-14% proteine, 8.5% fibre alimentare si 2.5% lipide, minerale (de calciu, potasiu si putin sodiu), oligoelemente esentiale (fier, iod, cupru, mangan si zinc), acizi grasi (linolenic, palmintic si oleic) si 19 aminoacizi. Efectele sale benefice raportate in ceea ce priveste functia sexuala, s-ar putea datora concentratiei ridicate de proteine si substante nutritive vitale (inclusiv seleniu, mgneziu si polizaharide). Una dintre substantele chimice continute de maca (p-metoxibenzil izotiocianat) are reputatia de a avea proprietati afrodisiace.
Actiuni: daca se stia deja ca imbunatateste memoria, nivelul de oxigen din sange, functia
neurotransmitatoare si libidoul, studii recente au aratat de asemenea ca adaptogenii din maca ne pot spori imunitatea si mari vitalitatea organismului cu 10-15%.
Maca este de asemenea un emulsificator foarte bun si poate fi folosita pentru a lega grasimile si uleiurile cu amidonul si zaharurile din orice reteta.
Recomandari: se pot adauga 1-3 lingurite de maca in bauturile favorite sau cele bogate in proteine, in untul din seminte, in deserturi si retete de ciocolata cruda, in dulceata de casa, in bulion sau budinca.