Ashwaganda (Withania somnifera) este o planta tropicala din familia tomatelor (Solanaceae), cultivata in multe regiuni uscate din India si Nepal. Radacina sa este apreciata in Ayurveda ca unul dintre cele mai importante remedii ce sustin relaxarea profunda si echilibrul emotional, fiind un energo-stimulent eficient in tratarea anxietatii, pentru neuroprotectie, pentru cresterea memoriei pe termen lung, a proceselor cognitive si de invatare si a rezistentei la efort fizic anaerob, pentru regularizarea nivelului de colesterol, cortizol si proteina C reactiva. Fructele sunt si ele intrebuintate ca cheag pentru fabricarea branzeturilor, iar in Ayurveda, similar frunzelor, sunt aplicate extern pe tumori, pe ganglioni afectati de tuberculoza, pe abcese si ulcere.
Radacina de ashwagandha are un gust dulce placut, putand fi folosita constant perioade lungi de timp.
Recomandari: pudra de ashwagandha se poate adauga in sucuri de fructe (smoothie), apa plata si alte preparate crude (1 lingurita rasa pe zi).