Cordyceps este un gen de ciuperci ascomicete (ciuperci parazite care se inmultesc prin spori) ce cuprinde circa 400 de specii identificate pana acum. Sunt foarte abundente si diversificate in zonele umede temperate si in padurile tropicale, dar comercializate ca suplimente nutritive (ca stimulent, tonic si adaptogen) sunt mai ales cele provenite din regiunile muntoase inalte ale Chinei, dezvoltate pe omide (Cordyceps/Ophiocordyceps sinensis, numite si Yatsa Gunbu sau ciuperci caterpilar).
Medicina traditionala chineza si tibetana le recomanda ca afrodiziac si pentru tratarea multor afectiuni, de la oboseala la cancer, apreciindu-le excelentul echilibru energetic yin-yang, o serie de efecte benefice parand a fi verificate de cercetarile actuale efectuate pe animale.
Interesul occidentului pentru ciupercile Cordyceps a fost starnit in 1993 de rezultatele exceptionale a trei atlete din China, acestea doborand 5 recorduri mondiale la Jocurile Nationale din Beijing fara a fi depistate pozitiv la testele antidoping, iar antrenorul lor declarand dupa concurs ca alergatoarele au luat Ophiocordyceps sinensis si sange de broasca testoasa de mare, la cererea lui.
Valori nutritionale | UM | /100 g |
Energie | kJ | 1616 |
kcal | 388 | |
Proteine | g | 36,44 |
Carbohidrati | g | 13,69 |
din care zaharuri | g | sub 0,5 |
Lipide | g | 14,83 |
din care acizi grasi saturati | g | 3,35 |
Fibre | g | 26,89 |
Sodiu | g | 0,03 |
Produs/Cultivat in China.
Tara de provenienta: Anglia.