Pudra de ciuperci chaga, Paradisul Verde. Ciuperca chaga este un adapogen ce sustine reechilibrarea organismului si are efecte benefice asupra sistemului nervos, a sistemului imunitar, a tractului gastrointestinal, a sistemului cardiovascular si a sistemului endocrin. A dovedit efecte anticancerigene si actiune antidepresiva benefica si in cazul epuizarii glandelor suprarenale, ne ajuta sa facem fata stresului si sa ne mentinem sanatatea pe parcursul sezonului rece si al gripei.
Ciuperca chaga (Inonotus obliquus) apare pe trunchiul arborilor in padurile de mesteacan din: Rusia, Corea, estul si nordul Europei, nordul Statelor Unite, muntii Carolina de Nord si Canada. Este de fapt corpul steril al ciupercii parazite Inonotus obliquus si se formeaza ca rezultat al infectiei arborelui cu sporii acesteia. Are o forma neregulata cu diametrul de 5-40 cm, grosime de 10-15 cm si aspect de carbune ars, culoarea sa preponderent neagra datorandu-se prezentei unor cantitati mari de melanina. Corpul fertil al acestor ciuperci poate fi gasit insa foarte rar, aparand doar unde scoarta arborelui este deteriorata.
Cultivare: pentru ca aceste ciuperci se dezvolta foarte incet, s-a incercat cultivarea lor pe diferite medii de crestere microbiologica, in principal dextroza din cartofi cu alge agar (potato dextrose agar – PDA), dar productia obtinuta a fost redusa, si cu un continut semnificativ diferit de metaboliti activi, metabolitii secundari fiind fie absenti, fie prezenti in rapoarte foarte diferite si in general cu potenta semnificativ mai mica decat cei din ciupercile crescute in natura. Prin compparatie cu acestea, ciupercile chaga cultivate au prezentat o diversitate mai mica de fitosteroli, si nu aveau in compozitie acid betulinic. Ciupercile crescute pe coaja de mesteacan preiau din aceasta betulina (prezenta in proportie de pana la 22 la suta in aceasta, dar foarte slab absorbita de organismul uman) si o transforma in acid betulinic prezentat ca bioactiv de multe surse.
Administrare: pentru a beneficia de cat mai multe dintre efectele terapeutice ale ingredientelor active din ciupercile chaga, trebuie avut in vedere faptul ca acestea sunt „inchise” in peretii celulari ai ciupercii, nedigerabili datorita continutului lor ridicat de chitina. Traditional, ciupercile chaga sunt macinate sub forma de pulbere fina din care se prepara apoi o bautura similar cafelei sau ceaiului, dar fierberea care nu se realizeaza la presiuni ridicate (480 psi / 4,0 MPa) determina in timp dezintegrarea beta-glucanilor, limitand astfel potentialul terapeutic al preparatului. In plus, fitosterolii, acidul betulinic si betulina sunt insolubile in apa si deci nu sunt prezente in extractul realizat cu apa fierbinte.
Dozare: ciupercile chaga incadrandu-se in categoria alimentelor, nu sunt stabilite oficial doze stricte de administrare. Se recomanda in general ca doza zilnica pentru mentinerea sanatatii generale – 1 g pudra de chaga, 1 g reprezentand circa 1 lingurita de pudra. In cazul unor infectii se poate administra zilnic o doza de 1-2 g de pudra de chaga, pe durata infectiei.
In ceea ce priveste beta-glucanii, se recomanda in general o doza zilnica de 5-10 mg /kg corp zilnic.
Precautii: in cazul administrarii de anticoagulante („medicamente pentru subtierea sangelui”) sau de medicamente pentru diabet, fiti atenti in cazul in care doriti sa administrati simultan si ciuperca chaga. Un raport sustine ca aceasta ar putea inhiba agregarea plachetara, iar un raport in vitro sustine ca ciuperca chaga ar putea scadea nivelul de zahar din sange.
Nu depasiti doza zilnica recomandata!
Valori nutritionale | UM | /100 g |
Energie | kcal | 310 |
Lipide | g | 1,7 |
Carbohidrati | ||
zaharuri | g | 14,5 |
Fibre | g | 67,5 |
Proteine | g | 2,4 |
Produs/Cultivat in China.
Tara de provenienta: Marea Britanie.