Descrierea produsului
Anasonul face parte din familia Apiaceae, fiind o planta aromatica, erbacee, anuala, heliofila, care prefera clima calda. Cultivat din timpuri îndepartate în Asia Mica, a fost raspândit ulterior atât în Europa cât si pe alte continente. Planta are frunze putine si rare, florile mici si de culoare alba fiind dispuse sub forma de umbrela. Fructele sunt mici si verzi, putând fi culese de la sfârsitul lunii august pâna la sfârsitul lunii septembrie. Se mai numeste anason românesc, anis, anos, badean, chimion de gradina, hanos, molotru, onis, secarea.
Actiuni
tonic digestiv, antispastic, diuretic, aperitiv, vermifug, emenagog (declanseaza ciclul menstrual), galactogog, stimuleaza secretiile glandulare (salivare, gastrice, intestinale, biliare, mamare), estrogenic, actioneaza asupra lobului anterior al hipofizei, carminativ, eupeptic; în doze mici este expectorant, iar în doze mari este antiseptic, stopând procesele fermentative de la nivelul intestinului gros.
Indicatii
se utilizeaza ca adjuvant în: colici intestinale, balonare, colici abdominale la sugari, anorexie (lipsa poftei de mâncare), insuficienta pancreatica, indigestii, pentru marirea secretiei de lapte la lauze, dismenoree, dureri menstruale, bronsite, tuse spastica, astm, gripa, astenie, voma psihogena, viermi intestinali.
Contraindicatii
Sarcina, cancer de sân, cancer genital la femei, ulcer gastric si duodenal, colita, alergie la anason.
Precautii
Se utilizeaza cu prudenta la pacientii cu teren alergic.
Fructele vechi (peste 3 ani) sau depozitate în conditii improprii (umezeala) nu se folosesc deoarece devin toxice.
Infuzia se prepara în fiecare zi, nu se pastreaza de pe o zi pe alta.
Administare:
-pulberea – planta se macina fin cu o râsnita electrica. Se ia, o lingurita rasa de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba timp de 10-15 min., dupa care se înghite cu apa.
-infuzia – se prepara din 2 lingurite cu planta adaugate la 250ml de apa clocotita, se mentine timp de 15min. la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. În scop terapeutic se beau 2-3 cani cu infuzie pe zi, cu 30min. înainte de mese.