BENEFICII
coriandrul este utilizat pentru a facilita digestia;
anasonul si chimionul reduc senzatia de balonare si flatulenta;
roinita, salvia, ghimbirul si cardamomul sustin digestia;
menta are efect spasmolitic si ajuta in caz de indigestie si flatulenta;
rostopasca mentine functia hepatica normala.
In aceasta combinatie, fructele de chimion stimuleaza digestia si ajuta la reducerea flatulentei.
,,Chimionul este un aromatic carminativ, utilizat in colici flatulente, [...] el stimuleaza bland functiile digestive." W. Felter, King's American Dispensatory, 189
Fructele de coriandru ,,sunt aromatice, [...] carminative, stimulente, stomahice" indicate in ,,dispepsie si flatulenta". Rennie, A New Supplement to the Pharmacopoeias of London, Edinburgh, Dublin and Paris, 1833
Tip produs: Supliment alimentar
Greutate neta: 50 g
Conditii de pastrare: la loc uscat si la temperatura mediului ambient
Ingrediente:
Fructe de coriandru (Coriandri fructus) 15%, fructe de anason (Anisi fructus) 15%, roinita (Melissae herba) 15%, menta (Menthae herba) 15%, fructe de chimion (Carvi fructus) 10%, salvie (Salviae herba)10%, rizomi de ghimbir (Zingiberis rhizoma) 5%, fructe de cardamom (Cardamomi fructus) 5%, catusnica (Nepetae herba) 5%, rostopasca (Chelidonii herba) 5%.
Administrare:
Se beau 3-4 cani cu ceai pe zi la o jumatate de ora dupa masa, sau la nevoie.
Durata curei este de 6-8 saptamani.
Cura se poate repeta dupa o pauza de o luna.
Preparare: Peste 1-2 lingurite amestec de plante se toarna 200 ml apa clocotita si se lasa 10-15 minute acoperit, apoi se strecoara.
Atentionari: Nu se recomanda in caz de in caz de hipersensibilitate la oricare dintre ingredientele produsului.
La dozele recomandate nu se cunosc contraindicatii.
Sarcina si alaptare: Acest ceai nu este indicat femeilor insarcinate si mamelor care alapteaza.
Efecte secundare si interactiuni:
La dozele recomandate nu au fost semnalate incompatibilitati cu medicamentele si nici efecte secundare.
Sfaturi practice de dieta si stil de viata: Daca aveti probleme cu balonarea va recomandam sa reduceti cat mai mult posibil consumul carnii grase (inclusiv peste, mezeluri, carnati), a branzeturilor grase, prajelilor, a bauturilor carbogazoase.
Evitati consumul de alcool, cafea, tutun. Renuntati la felul trei, deoarece dulciurile si fructele consumate dupa masa fermenteaza si produc balonare. Puteti insa sa le consumati dupa ce digestia mesei anterioare s-a incheiat, ca o gustare de sine statatoare.
Alegeti legumele cu celuloza fina (rosii, ardei, vinete, morcovi, fasole verde, dovlecei, salata verde) - consumate crude sau preparate (evitandu-se fasolea, varza, mazarea), fructele fara coaja, coapte sau preparate termic, carne slaba, branza slaba, uleiuri vegetale presate la rece, condimente usoare aromate (patrunjel, marar, leustean, tarhon), supe de legume, paste fainoase, paine veche de o zi.