Ceai Negru Ceylon „Earl Grey” Mlesna – ceai obtinut din plante (Camellia sinensis) cultivate pe inaltimile muntilor din Ceylon, special selectate pentru aroma lor si extracte naturale de bergamota.
Ceaiul negru, asemenea ceaiului verde, a celui alb si a ceaiului oolong, este obtinut din frunze uscate de Camellia Sinensis, diferenta constand din gradul lor de oxidare, ca urmare a metodei de prelucrare folosite. Pentru obtinerea ceaiului negru frunzele de Camellia sinensis sunt lasate sa se oxideze complet in mod natural inainte de a fi uscate. Frunzele sunt lasate pentru inceput la uscat cel mult 18 ore in ladite de lemn, apoi sunt rulate si intinse in incaperi umede si reci. Acest procedeu poate dura intre 2 saptamani si o luna, la sfarsit culoarea frunzelor devenind neagra.
Ceaiul Earl Grey este un amestec de plante pentru ceai ce primeste gust si aroma de citrice prin adaugarea de ulei extras din coaja de bergamota (Citrus bergamia). Traditional termenul era folosit doar pentru ceaiurile negre aromate cu ulei de bergamota care imitau in Anglia secolului al 19-lea variantele chinezesti mult mai scumpe, cunoscute aici cel putin dupa 1820. Respectivele ceaiuri au primit acest nume dupa cel al prim-ministrului britanic din anii 1830, Charles Grey (Earl Grey al II-lea), care se spunea ca ar fi primit drept cadou din China un ceai aromat cu ulei de bergamota. Numele sotiei acestuia, Lady Grey (Mary Elisabeth Grey), este dat unei variante a ceaiului Earl Grey ce are o concentratie mai mica de ulei de bergamota dar contine in plus coaja de lamaie si ulei din coaja de portocala.
Preparare: pentru prepararea unei cani de ceai Earl Grey puneti intr-o cana o lingurita de Ceai Earl Grey Mlesna, turnati deasupra apa proaspat clocotita si lasati amestecul pentru infuzare 2-3 minute (maxim 5 minute) iar la sfarsit scoateti afara din cana plantele folosite la infuzare. Se poate servi cald sau rece.
Produs/Cultivat in Sri Lanka.