Ingrediente: frunze si flori de paducel (Crataegi folium cum flore), flori de hibiscus (Hibisci flos), traista ciobanului (Bursae pastoris herba), talpa gâstii (Leonuri herba), flori de lavanda (Lavandulae flos), troscot (Polygonii herba), frunze de maslin (Olivae folium).
Efect: plantele din compozitia acestui ceai au efect hipotensor, diuretic, sedativ si hipocolesterolemiant. Paducelul si talpa gâstii confera proprietati tonicardiace, vasodilatatoare, reglatoare ale tensiunii arteriale si ritmului cardiac. În plus, sunt calmante asupra sistemului nervos si a inimii, la fel ca si lavanda. Traista ciobanului, hibiscusul si troscotul au rol reglator al tensiunii arteriale si diuretic. Frunzele de maslin au proprietati hipotensoare, antiaritmice, antioxidante si scad colesterolul.
Sarcina si alaptare: nu este indicat femeilor însarcinate si mamelor care alapteaza. Efecte secundare si interactiuni:la dozele recomandate nu se cunosc.
Preparare: peste 1-2 lingurite amestec de plante se toarna 200 ml apa clocotita si se lasa 10-15 minute acoperit, apoi se strecoara.
Întrebuintare: Se beau 3 cani cu ceai pe zi, între mese. Durata unei cure obisnuite este de minim 6 luni, sau conform recomandarii medicului.