Sofran –pur 1 g
Tara de origine:Spania
Este cel mai scump condiment din lume. Sofranul este originar din Asia, astazi este cultivat din vestul Mediteranei pâna în India.În Europa a ajuns prin secolul 8. Astazi în Spania se produce cel mai bun Sofran din lume. Sofranul pur este obtinut doar din pistilurile florii, în fiecare floare exista 3 pistiluri din care se obtine sofranul. Pentru obtinerea unui kg de sofran, sunt necesare în jur de 150.000 de flori. Aroma sofranului, este usor picanta, dulce-amaruie. Este folosit în supe si sosuri, în orez, dar si adaugat în dulciuri, în mâncaruri orinientale. Este adaugat la mâncarurile condimentate, pentru a echilibra gustul condimentelor. Pentru ca aroma sa se elibereze si culoarea sa fie uniforma, sofranul se piseaza si se amesteca cu apa, apoi se adauga la mâncare. Datorita aromei intense si proprietatilor colorante, pentru gatit este nevoie de cantitati foarte mici de sofran. Medicina traditionala foloseste sofranul ca afrodisiac, dar si pentru a reduce febra sau a calma nervii.