Fulgi de agar Clearspring, alternativa vegetala de inalta calitate pentru gelatina. Se pot folosi pentru a prepara diverse deserturi, jeleuri sau aspic.
Agar-agar, numit si agar sau geloza, este un produs organic cu putere de gelifiere foarte mare, extras dintr-o serie de alge marine rosii (agarofite) din familiile Gelidiaceae (Gelidium) si Gracillariaceae (Gracilaria). Descoperit în jurul anului 1660 in Japonia sub numele de kanten, a fost folosit in alimentatie in locul gelatinei.
Desi in zilele noastre aproape toate produsele agar-agar comercializate sunt obtinute folosind acid sulfuric pentru dizolvarea amidonului si inalbitori si coloranti chimici pentru neutralizarea culorii si aromei algelor, o serie de mici producatori printre care se numara si familia ce prepara fulgii de agar Clearspring, folosesc metodele traditionale ce implica un timp mai indelungat pentru obtinerea lor, respectiv fierberea algelor pana acestea se inmoaie si apoi liofilizarea lor naturala, realizata iarna in aer liber.
Ingrediente: agar (Gelidium amansii), gracilaria (Gracilaria verrucosa).
Valori nutritionale | UM | /100g |
Energie | kJ | 708 |
kcal | 177 | |
Proteine | g | 1,4 |
Carbohidrati | g | <0,1 |
zaharuri | g | <0,1 |
Lipide | g | 0,1 |
acizi grasi saturati | g | <0,1 |
Sodiu | g | 1,89 |
Cenusa | g | 2,9 |
Calciu | mg | 560 |
Fier | mg | 5,98 |
Mod de utilizare: continutul pachetului poate gelatiniza 1650 ml de lichid. Pentru a obtine un aspic/jeleu ferm se foloseste 1 lingura fulgi agar Clearspring la 240 ml apa:
Atentie: alimentele acide pot afecta puterea de gelifiere a produsului. Pentru a verifica gradul final de gelifiere, luati o lingura de lichid din vasul de pe foc si raciti-o rapid asezand-o pe o suprafata rece. Daca amestecul nu se gelifiaza in cateva minute, adaugati fulgi si fierbeti lichidul cateva minute in plus.
Reteta – jeleu din suc de mere, cu mere
Ingrediente necesare (8 cuburi de jeleu):
Preparare
Se aduce la temperatura de fierbere sucul de mere cu sarea, se adauga fulgii de agar si se fierbe la foc mic fara sa clocoteasca, amestecand continuu pana la dizolvarea completa a fulgilor (circa 10 minute). Se adauga cuburile de mere si se mai fierbe compozitia 2 minute. Se adauga sucul de ghimbir, se toarna intr-un vas plat, se lasa la racit si se taie sub forma de cuburi.