Mierea de mana este o miere de origine nonflorala, care nu provine din nectarul florilor, ci este colectata de albine din seva dulce secretata de plante si copaci, si de la afidele care se hranesc cu aceasta seva. Albinele culegatoare colecteaza secretia dulce de pe frunzele, ramurile sau trunchiul copacilor conifere si foioase, in acelasi fel cum procedeaza si cu nectarul, insa, in aceasta activitate albinele depun foarte mult efort si energie, astfel mierea de mana este un sortiment mai rar si mai special.
Mierea de mana este una cu totul speciala, nu numai din cauza originii sale, dar si din cauza caracteristicilor ei. Are o culoare maronie inchisa, si un gust deosebit, specific, usor caramelizat. Este speciala si datorita bogatiei de principii nutritive, valorii deosebite, fiind mierea cu cel mai mare continut de minerale. Contine de 20 de ori mai multe vitamine si minerale (in special calciu si magneziu) decat mierea din nectarul florilor, astfel poate fi considerat un cocktail de minerale. Datorita continutului mare de calciu si magneziu, mierea de mana intareste oasele si previne osteoporoza.
Are proprietati antibacteriene foarte puternice, dintre produsele stupului, dupa tinctura de propolis, mierea de mana este cel mai bun antibiotic. Astfel este recomandata in tratarea infectiilor respiratorii si in calmarea tusei. Este indicata pentru cresterea imunitatii, dar si in tratarea anemiilor. Are efect antiinflamator asupra tubului digestiv, favorizeaza refacerea florei intestinale, dar si eliminarea toxinelor din corp. Este cel mai laxativ sortiment de miere, fiind recomandat in caz de constipatie. Antioxidantii din compozitia sa combat radicalii liberi, contribuind la mentinerea sanatatii a organismului.
Este recomandat consumul mierii de mana mai ales de catre copii, persoanele anemice si cele aflate in convalescenta, oferindu-le o varietate de beneficii pentru sanatate.
Valoare energetica |
326 kcal/1384 kJ |
Proteine |
0.43 g |
Glucide |
91.85 g |
- din care zaharuri |
91.85 g |
Lipide |
0.01 g |
- din care acizi grasi saturati |
0.01 g |
Sodiu |
0.0 g
|