Miere de rapita - este o miere cu continut mai mare de glucoza si mai putina fructoza, motiv pentru care mierea de rapita cristalizeaza foarte repede. Este o miere cu proprietati curative extraordinare obtinuta din rapita, o planta oleaginoasa care contine proteine, hidrati de carbon, substante minerale (calciu, fier, fosfor, potasiu, sodiu), celuloza, glucide, grasimi, rezine, mucilagii si vitamine (A, B1, B2, niacina, C, betacaroten).
Mierea de rapita este recomandata in tratamentul bolilor ce afecteaza rinichii, dar si in cazul osteoporozei deoarece uleiul de rapita contine enzima Q3, o enzima extrem de necesara pentru oase. Ajuta si la refacerea si mentinerea elasticitatii peretilor vasculari, si la scaderea nivelului de colesterol rau din sange, iar consumul regulat de miere de rapita protejeaza ficatul, splina si pancreasul de diverse boli si are o puternica actiune antibacteriana in fata a numerosi germeni intre care streptococul, stafilococul, enterococul, dar si helicobacter pylori.
Mierea de rapita actioneaza ca un agent terapeutic antiseptic pentru tratamentul ulcerelor, arsurilor si ranilor.
Mierea de rapita are un continut ridicat de vitamina E, ale carei calitati in lupta fata de imbatranirea pielii sunt recunoscute.
Mierea de rapita este des folosita pentru tratarea diferitelor afectiuni si prevenirea altora cum ar fi:
- afectiunile cardiace;
- afectiunile hepatice;
- afectiunile reumatismale;
- bolile digestive, in tratarea carora se asociaza cu propolisul (2-5%);
- insomniile;
- tratamentul bronsitelor cronice, in special cele alergice (aerosoli cu miere);
- este un bun adjuvant in terapia cancerului;
- in tratamentul artrozelor reactive (tratament asociat cu veninul de albine, aplicat local, in cadrul unor sedinte de fizioterapie);
- afectiuni ale cailor respiratorii;
- senilitate;
- in alimentatia dietetica a copiilor.