Quinoa este o cereala deosebita, originara din America de Sud fiind considerata unul din cele mai complete alimente din natura.
Boabele de quinoa contin toti aminoacizii necesari organismului, proteine, fibre, fier, calciu, potasiu, magneziu, zinc, vitamina E, seleniu, mangan, cupru, fosfor. Quinoa nu contine gluten si este folosita cu succes de cei care au intoleranta la lactoza.
“Quinoa contine mai mult calciu decat laptele, ajungand astfel la intarirea scheletului, a oaselor si cartilajelor. Astfel, quinoa poate fi un bun factor de protectie impotriva artritei, degradarii oaselor, malabsorbtiei calciului si a altor dereglari similare”, arata dr. Gillian McKeith in volumul “Hrana vie pentru sanatate”.
Specialistii recomanda aceasta cereala si pentru intarirea rincihilor, stimuleaza sistemul imunitar, reduce cantitatea de grasimi din sange, reduce riscul de atac de cord, de asemenea fiind recomandata si in perioade de covalescenta. Studiile mai arata ca, prin consumul de quinoa, se reduce riscul de mortalitate legat de boli cronice cum ar fi cancerul, maladiile cardiace, diabet , boli respiratorii si migrene, Poate fi folosita si in curele de slabire, deoarece spre deosebire de alte cereal este satioasa si in lupta cu obezitatea. Quinoa are un gust foarte placut,cu o aroma proprie , se digera foarte usor iar prin fierbere isi tripleaza volumul. Se prepara la fel ca un orez, dar poate fi folosita atit la mincaruri cat si la dulciuri. Fiarta poate fi adaugata in salate, se poate servi ca si budinca, in supe , ciorbe, sosuri.
Bebelusilor li se poate introduce in alimentatie incepind cu varsta de 8 luni, desi multi tolereaza quinoa si mai devreme.Lor le place textura acestei cereale si nu ridica problema in inghitirea acesteia.