Tapioca (Manihot esculenta) perle, Biorganik, aliment folosit pe scara larga in alimentatie ca agent de ingrosare, in budinci, deserturi, piftii, sosuri si creme.
Ingrediente: amidon tapioca. Produs vegan fara gluten si fara alergeni.
Tapioca, aliment fainos bogat in amidon si zaharuri usor asimilabile, se obtine din partea fibroasa a radacinii de manioc/casava (cassava in engleza/lat. Manihot esculenta), planta originara din America de Sud. Este lipsit de gluten si aproape complet lipsit de proteine, fiind unul dintre cele mai pure alimente pe baza de amidon. Prin umezirea acestuia si pasare sub presiune printr-o sita, se obtin perlele de tapioca, ingredient in multe deserturi asiatice (falooda, kolak, budinci, bauturi dulci).
Cassava (Manihot esculenta), numita si manioc, este un arbust originar din America de Sud, ale carui radacini bogate in amidon erau un aliment de baza inca din perioada precolumbiana. Adus in Africa de comerciantii portughezi, din Brazilia, este acum si aici alaturi de porumb un aliment de baza. Radacina de cassava produce mai multa energie (ca hrana) pe unitatea de teren decat orice alta cultura, reprezentand astazi hrana de baza pentru aproximativ 500 de milioane de oameni. Din punct de vedere nutritional, este o sursa foarte bogata in carbohidrati, dar are un continut mic de proteine, minerale si vitamine. Amidonul de cassava contine 70 procente amilopectina si 20 procente amiloza, si prelucrat permic este digerabil in proportie de peste 75 procente. Traditional, tuberculii de cassava sunt utilizati in alimentatie, dupa o atenta prelucrare (necesara indepartarii antinutrientilor continuti, in special in varianta amaruie de cassava), pentru obtinerea unor bauturi alcoolice, similar cartofilor fierti sau prajiti ori sub forma de faina in paine si produse de patiserie.
Valori nutritionale | UM | /100 g |
Energie | kJ | 1450 |
kcal | 341 | |
Lipide | g | 0.2 |
acizi grasi saturati | g | 0 |
Carbohidrati | g | 87.7 |
zaharuri | g | 1.1 |
Proteine | g | 0.2 |
Sare | g | 0.06 |
Preparare: `perlele` de tapioca trebuie tinute circa 5-10 minute in apa sau lapte vegetal, pana cand se inmoaie, dupa care se gatesc pe foc mic adaugand arome dupa gust (de ex: vanilie, pudra de roscove etc.). Cand amestecul este ingrosat, se ia de pe foc, se toarna intr-un vas plat si se lasa sa se raceasca. Se decoreaza cu fructe uscate, nuca de cocos rasa etc.
Produs/Cultivat in Tailanda.
Tara de provenienta: Ungaria.