Plantago psyllium este o planta din familia patlaginei. Ea creste mai ales în nordul Africii si sudul continentului european (Franta, Spania).
În scop terapeutic se recolteaza semintele care seamana cu cele de in atât ca aspect cât si ca proprietati si utilizare.Se folosesc semintele ca atare sau de multe ori numai coaja acestora adica tarâtele.
Psyllium, în forma de tarâte, praf, mucilagiu, s.a., ajuta la reglarea glicemiei (util în cure de slabire), detoxifierea organismului si probleme de tranzit intestinal.
Fibrele solubile continute de tarâtele de psyllium pot ajuta la scaderea colesterolului.
Psyllium poate ajuta la ameliorarea atât a constipatiei cât si a diareei si este utilizat pentru a trata sindromul de colon iritabil, hemoroizi si alte probleme intestinale.
Conform cercetatorilor de la University of Maryland Medical Center (UMMC), psyllium poate fi folosit pentru a ajuta la reglarea nivelului de zahar din sânge la persoanele cu diabet zaharat.
Atunci când tarâtele de psyllium atât de bogate în fibre vin în contact cu apa, se umfla si formeaza o masa de gelatina care ajuta la transportul deseurilor prin tractul intestinal.
Psyllium contine de 14 ori mai multe fibre solubile decat ovazul, apreciat pâna nu demult pentru continutul sau de fibre.
100 g psyllium contin 71 g fibre solubile, aceeasi cantitate de ovaz − doar 5 g fibre solubile.
Curatirea colonului este cel mai important pas pentru detoxifierea întregului organism. În pliurile colonului, în diverticule sau pe peretii acestuia se pot acumula resturi de putrefactie, chiar si ani la rând. Aceste resturi pot irita peretii colonului, care produce mucus în exces, ca o reactie de aparare la factorii iritativi. În timp, acest mucus se acumuleaza si se transforma într-o placa(teaca) mucoida. Aceasta împiedica absorbtia vitaminelor si mineralelor, favorizeaza aparitia constipatiei si autointoxicarea organismului prin recircularea toxinelor.
Psyllium sunt recunoscute pentru efectul deosebit de eficient de eliminare a acestei placi(teci) mucoide.
Indicatii:
- combate constipatia, reduce colesterolul sangvin (daca se respecta un regim sarac în grasimi);
- secundar: scade nivelul glucozei din sânge (prin faptul ca nu permite absorbtia ei în intestin); trateaza diareea; ajuta în caz de colita ulceroasa si sindrom al colonului iritabil.
Mod de administrare:
Trebuie sa bem 8-10 pahare de lichide pe zi atunci când luam psyllium ca sa evitam obturarea intestinelor.
1 lingura din tarâtele de psyllium se amesteca cu 200ml apa si se consuma imediat.
Putem adauga psyllium în orice aluat de pâine, prajituri, chec, torturi, orice are la baza faina. De asemeni, putem presara psyllium în orice supa, ciorba, tocana, salata, mâncare de baza dar sa nu uitam sa bem multa apa în ziua respectiva.
Cresteti cantitatea de psyllium pe care o luati zilnic în mod gradat ca sa permiteti corpului sa se obisnuiasca cu nivelul crescut de fibre. Atentie: în cazul diabetului automedicatia poate duce la probleme grave de sanatate. De aceea atunci când luam un tratament care are ca efect modificarea glucozei din sânge este necesar sa ne verificam glicemia îndeaproape. De asemenea este necesar sa avertizati medicul ca sa poata sa modifice, daca este necesar, administrarea medicamentelor hipoglicemiante clasice.