Eucalyptus globulus
Componenti principali:
Cineol, pinen, camfen, felandren
Eucaliptul este un arbore de origine australiana de dimensiuni impresionante: el poate sa atinga inaltimi de pana la 300 metri.
Numele sau provine din cuvintele grecesti "eu" si "kalypto" care inseamna "bine" si "acoperit" si se refera la aspectul staminelor.
Aborigenii australieni l-au denumit Kino si il foloseau la tratarea ranilor.
Eucaliptul a fost adus in Europa la sfarsitul secolului XVIII, unde a fost folosit la inceput in scop ornamental. Oamenii au observat ca in jurul acestui arbore nu mai cresc alt plante. Ulterior s-a constatat ca Eucaliptul secreta o substanta toxica care se raspandeste in sol.
Uleiul de Eucalipt a inceput sa fie exportat din secolul XIX, la inceput fiind cunoscut sub numele de Menta de Sidney, datorita actiunii sale calmante asupra tulburarilor digestive, asemanatoare cu cea a mentei.
Utilizare pentru trup si suflet:
Eucaliptul are efect inviorator, de improspatare, foarte apreciat in cazuri de oboseala, scaderea puterii de concentrare, dureri de cap sau debilitate. Se foloseste in baie, sauna, candela, masaj.
Eucaliptul este eficient in toate tipurile de febra; el scade temperatura si in acelasi timp are un efect racoritor si de improspatare asupra corpului. Astfel, el se poate folosi pentru scaderea febrei in cazuri de dizenterie, difterie, pojar, malarie, febra tifoida. Se face baie, masaj usor, comprese pe frunte.
Actiunea sa antivirala se manifesta benefic in infectii respiratorii: raceala, gripa, sinuzita, pneumonie, bronsita. Uleiul de Eucalipt decongestioneaza caile respiratorii si fluidifica secretiile. Se foloseste in inhalatii, candela, masaj local.
Eucaliptul este un remediu important in tratarea artritei, mai ales cand simptomele sunt agravate de vreme rece. Se aplica comprese sau masaj pe tonele dureroase. Acest ulei poate fi folosit in infectii genito-urinare ca: cistita (mai ales daca a aparut ca urmare a unei raceli), nefrita, leucoree, sub forma de masaj sau bai de sezut.
Uleiul de Eucalipt impiedica proliferarea infectiilor si de aceea se poate folosi in herpes, rani, ulceratii, dar si in intepaturi de insecte, sub forma de comprese. Utilizat in candela, Eucalpitul este un excelent antiseptic pentru aerul din camera, fapt util persoanelor care sufera de o infectie contagioasa, sau se afla in convalescenta.
Eucaliptul are un efect calmant asupra starilor emotionale intense, ajuta la intarirea spiritului si la cresterea puterii de concentrare.