Pudra de turmeric este una dintre cele mai sanatoase plante. Obtinuta prin macinarea fructelor uscate de curcuma, aceasta planta antica a fost utilizata ca tratament in medicina indiana ayurvedica de secole.
Dar in ultimi ani comunitatea stiintifica a inceput sa isi arate interesul pentru aceasta planta si a descoperii potentialele beneficii ale radacinii de turmeric.
Curcuma longa cum mai este denumita are ca ingredient principal curcumina care a fost evaluata ca avand proprietati benefice in urmatoarele afectiuni: cancer, alergii, boala Alzheimer, cataracta, colica ulcerativa, boala Chrohn si alte boli cardio-vasculare.
Efectele potentiale pentru sanatate ale turmericului se considera a fi promitatoare mai ales cand este combinat cu piperul negru care contine piperina care amplifica efectul benefic al turmericului.
Proprietati anti-alergice dovedite de studii clinice. Curcuminul principalul ingredient din compozitia curcumei are proprietati de a inhiba eliberarea de histamina. Histamina poate provoca aparitia de eczeme.
Histamina este de asemenea cunoscuta pentru faptul ca contracta muschii netezi la persoanele cu astm, motiv pentru care curcuma este considera unul dintre cele mai importante suplimente pentru combaterea astmului.
In afara de efectele pozitive pe care le are asupra celor suferinzi de astm si eczeme curcuma poate avea efecte pozitive pentru oricine.
Efectele anti-histemice si antialergice ale turmericului se datoreaza efectelor antioxidante alte turmericului. Cu toate acestea un studiu publicat in numarul de august 2015 din revista Biological and Pharmaceutical Bulletin au constatat alti factori care pot contribui la efectele benefice a turmericului impotriva alegiilor.
Medicina ayurvedica a folosit turmericul pentru a combate afectiuni ale pielii intre care acnee si psoriazis. De asemenea studiile arata ca turmericul chiar are efecte benefice in tratarea acneei si psosiazisului. Cu toate acestea mai sunt necesare studii care sa ateste eficienta curcumei la pacientii cu acnee si psoriazis.
Un studiu publicat in Annals of the New York Academy of Sciences din iunie 2004 arata ca un compozit al curcuminei poate prelungii durata de viata la sobolani cu 12%. Un alt studiu arata ca curcumina poate prelungii durata de viata a virmilor rotunzi. Aceste efecte au fost atribuite pe seama proprietatilor antioxifante si proprietatilor sala antisemite. Acest studiu a aparut in numarul de octombrie 2011 al jurnalului de sanatate Mechanisms of Ageing and Development.
Numeroase studii au arata proprietatile benefice ale curcumei pentru cei suferinzi de artrita. Intr-un studiu publicat in numarul noiembrie 2006 al revistei Artrita si reumatismul arata ca cele trei componente din curcuma sunt responsabile pentru propritatile sale anti-artrita. Daca suferiti de artrita reumatoida incercati sa schimbati cafeaua de dimineata cu un ceai pe baza de turmeric.
Turmericul poate fi deasemenea unul dintre cele mai bune alimente pentru cei care sufera de cancer. Studiile efectuate arata ca curcuma are numeroase efecte anticancer.
Se pare ca curcumina are capacitatea de a identifica celulele canceroase si de a le distruge. Compusi din turmeric pot deasemea sa fie asociati cu inhibarea formarii nitrozamine si aflatoxinei care sunt responsabile cu formarea anumitor tipuri de cancer.
Un studiu efectuat pe animale publicat in luna februarie 2008 a constat ca curcuminul din turmeric poate prevenii si chiar inversa hipertrofia cardiaca. Hipertrofia cardiaca a fost asociata cu un risc crescut de hipertensiune si cu atacurile de cord. De asemenea alte cateva stidii au aratat ca curcumina are numeroase beneficii cardio-vasculare. In mai sunt necesare studii in acest domeniu.
Un studiu publicat in World Journal of Gastroenterology in 2005 au constat ca 8 din cele 25 de plante testate au capacitatea de a ucide H.Pylori. H. Pylori este o bacterie care poate provoca ulcer la stomac sau chiar cancer la stomac. Dintre cele 8 plante care au fost testate turmericul a fost cel mai eficient in uciderea bacteriei H. Pylori urmat de chimion, radacina de ghinbir si ardei iute.
Jurnalul din decembrie 20106 din revista Clinical Gastroenterology and Hepatology au scos in relief rezultatele unui studiu, dublu-orb, care a gasit ca curcuma are efecte de a preveni recurenta colicii ulcerative.
Toti pacientii folositi la acest studiu nu prezentau simptome in momentul efectuarii studiului. Dintre cei 43 de pacienti care au primit curcumina zi de zi timp ce 6 luni numai doua persoane au prezentat reaparitia bolii. (sub 5%). In contrast 8 din cei 49 de pacienti care au primit placebo au prezentat o recidiva a bolii.
Colica ulcerativa este boala intestinala care afecteaza intestinul gros. Simptomele sunt asemanatoare cu a altor afectiuni gastro-intestinale cum ar fi: dureri abdominale, sindrom de malabsorbtie si pierderea in greutate.
Cataracta este cauza principal de orbire la adulti. Anumite boli cum este diabetul sau hipertensiunea arteriala pot accelera aparitia bolii la persoanele sensibile. In revista Molecular Vision a aparut un articol in care se demonstra ca curcumina intarzie procesul de aparitie a cataractei la persoanele cu diabet.
Boala Alzhemer care se caracterizeaza prin debutul cognitiv si dementa este a 6-sea cauza de deces in America. Incidenta acestei boli este mult mai mica in India deoarece curcuma este des consumata sub forma de curry mentinand astfel functia cognitiva la asiaticii in varsta.
Descoperirile lor au fost publicate in American Journal of Epidemiology unde desi interesant dar nu surprinzator participantii care au mancat curry ocazional sau mai des au avut de departe un scor de masurare a functiei cognitive de departe mai bun fata de cei care nu am mancat deloc curry sau foarte putin.
Si alte studii arata ca curcuma are mai multe proprietati care sunt eficiente in tratarea bolii Alzhemer. Dintre acestea amintim reducerea stresului oxidativ si inhibarea formarii placilor beta-amiloide.