Descriere
Faina cu o textura delicata ce se poate folosi la ingrosarea mancarurilor din legume si a supelor, in produse de panificatie, copturi, prajituri sau ca adaos in paine.
Sorgul este o cereala cultivata in special in zonele cu putine precipitatii, acolo unde multe alte plante nu ar rezista, motiv pentru care i se mai spune si ,,planta-camila". Cea mai cunoscuta specie de sorg, Sorghum bicolor, este principala cereala pentru paine in Africa, Europa de Sud, America Centrala si Asia de Sud, dar este folosita, asemenea altor varietati de sorg, pentru obtinerea unui indulcitor natural (melasa de sorg), pentru fabricarea maturilor (Sorghum vulgare) si ca furaj pentru vite (Sorgum sudaneze/iarba de Sudan).
Din punct de vedere nutritional, sorgul are circa 70% amidon (din care 70-80% amilopectina si 20-30% amiloza), este o sursa bogata in antioxidanti, vitamine din complexul B, beta-caroten, fosfor si fier si nu contine gluten. Cercetari recente sugereaza ca o serie de fitochimicale din sorgum reduc riscul aparitiei cancerului de colon si a celui de piele, sustin sanatatea aparatului cardiovascular si scaderea nivelului de colesterol.
Ce beneficii are sorgul?
este bogat in antioxidanti
imbunatateste sanatatea digestive
inhiba dezvoltarea cancerului
datorita continutului lui fenolic, are efecte anti-inflamatorii
nu contine gluten - este recomandat si persoanelor cu boala celiaca
regleaza nivelul zaharului din sange
reduce colesterolul
previne dezvoltarea pietrelor la rinichi
Faina de sorg este folosita ca ingredient la fabricarea produselor fara gluten ca: painea, pastele (spaghete, fussili), biscuiti, etc. Faina din sorg este folosita ca ingredient in mixurile de faina fara gluten, alaturi de amidon si agenti de coacere. Folosita ca ingredient principal, faina de sorg este recomandata doar pentru produsele de cofetarie uscate ca biscuitii. Totusi pentru a obtine rezultate bune se recomanda amestecul acesteia cu amidonul de tapioca, deoarece se imbunatateste textura si volumul.
Pentru a imbunatati si continutul de umiditate se poate adauga mai mult ulei sau oua. Otetul de cidru de mere sau acidul ascorbic poate, de asemenea, sa imbunatateasca volumul aluaturilor facute cu faina de sorg.
Ingrediente: faina de sorg*. *ingredient certificat ecologic.
Alergeni: poate contine urme de susan.
Valori nutritionale/100g - Faina de Sorg:
Energie: 1529 kJ / 360 kcal
Proteine: 8.8 g
Grasimi: 2 g din care acizi grasi saturati: 0.2 g
Carbohidrati: 77 g din care zaharuri: 0.9 g
Sare: 0 g