Detalii produs
Scortisoara este una dintre cele mai indragite mirodenii din lume, insa nu are doar un gust aromat, ci si numeroase proprietati. Este bogata in calciu, mangan, antioxidanti, cinamaldehida, avand actiune carminativa, antidiabetica, afrodisiaca, antimicrobiana. Protejeaza organismul de efectele stresului oxidativ. Stimuleaza digestia, metabolismul si buna functionare a sistemului nervos. Este un bun afrodisiac. Pudra de scortisoara este ideala pentru a da un plus de aroma prajiturilor, budincilor, orezului sau grisului cu lapte, placintelor cu mere sau dovleac.
Beneficii produs
Proprietati antioxidante puternice
Ofera aroma deserturilor
Ce contine?
Scortisoara pudra
Scortisoara contine mai ales fibre si carbohidrati, avand un procent mic de proteine si grasimi. Este o sursa excelenta de micronutrienti benefici pentru sanatate, cum sunt:
mineralele: calciu, mangan, fier, magneziu, potasiu;
vitaminele A, C, E, K, B6, B3;
antioxidanti: glutation, carotenoizi (beta-caroten, licopen, luteina, zeaxantina), quercitina;
principii active specifice: cinamaldehida, acid cinamic, cinamat
Aroma si mirosul inconfundabil al scortisoarei sunt datorate uleiului esential din compozitie, care este bogat in cinamaldehida.
Ce proprietati are scortisoara?
Cel mai frecvent, scortisoara este utilizata pentru a trata racelile, gripa si diferite tulburari digestive, ca adjuvant in diabet si supliment in curele de slabire. Pe langa aceste indicatii terapeutice, te poti bucura de calitatile scortisoarei intr-o multime de circumstante.
Scortisoara pudra aduce beneficii numeroase pentru starea ta de bine, pentru un organism sanatos, puternic, plin de energie si buna dispozitie. Iata care sunt acestea:
sursa remarcabila de antioxidanti - cercetatorii au identificat aproximativ 41 compusi cu rol antioxidant in compozitia scortisoarei. Printre acestia regasim polifenolii si flavonoidele care ajuta la eliminarea stresului oxidativ, previn deteriorarea celulara cauzata de radicalii liberi si incetinesc procesele de imbatranire.
regleaza glicemia - scortisoara este renumita pentru eficienta sa in reducerea nivelului de zahar din sange, fiind recomandata pentru persoanele cu diabet. Imbunatateste sensibilitatea la insulina ce ajuta ca zaharul din sange sa fie transportat la nivelul celulelor, iar glicemia sa fie mentinuta in parametrii optimi. Scortisoara poate inclusiv sa blocheze activitatea unor enzime digestive, incetinind absorbtia glucozei in sange dupa o masa bogata in carbohidrati.
amelioreaza inflamatiile - prin continutul ridicat de antioxidanti, scortisoara poate diminua inflamatiile. Este benefica si in tratarea durerilor, febrei musculare si crampelor menstruale.
sustine sanatatea gastro-intestinala - scortisoara stimuleaza digestia si are efect carminativ. Este utila in indigestie, flatulenta, colici. Elimina senzatiile de greata si voma.
protejeaza inima - studiile arata ca scortisoara te poate ajuta sa reduci valorile colesterolului marit, trigliceridele si tensiunea arteriala. Tinand sub control acesti factori de risc, poti sa previi afectiunile cardiace. Suplimentar, scortisoara stimuleaza circulatia sanguina si repara tesuturile, regenerand tesutul cardiac.
sustine functiile cognitive - unele cercetari in vitro au evidentiat capacitatea unor compusi ai scortisoarei de a impiedica acumularea unei proteine specifice la nivelul creierului, reducand riscul aparitiei bolilor neurodegenerative: Alzheimer, Parkinson. Acestia protejeaza neuronii de stresul oxidativ, imbunatatesc functiile creierului si previn declinul cognitiv.
reduce riscul imbolnavirii de cancer - prin intermediul cinamaldehidei si antioxidantilor, scortisoara nu permite deteriorarea ADN-ului, aparitia mutatiilor celulare si nici dezvoltarea tumorilor maligne. Cercetarile au aratat ca poate imbunatati mai ales sanatatea colonului, reducand riscul cancerului la colon.
protejeaza impotriva virusilor si infectiilor - scortisoara are proprietati antibiotice, antifungice si antivirale. Uleiurile esentiale din compozitia sa contin compusi cu puternice actiuni imunostimulatoare si de eliminare a infectiilor si virusilor. Uleiul esential de scortisoara este folosit mai ales pentru a proteja organismul de raceli, penumonie, streptococi, in combaterea virusului HIV.
mentine igiena orala - pudra de scortisoara protejeaza impotriva unor tulpini de bacterii responsabile pentru respiratia urat mirositoare, cariile dentare si diverse afectiuni ale cavitatii bucale. Avand o puternica actiune antibacteriana, poate fi inclusa in gumele de mestecat si in pulberea de curatare a dintilor, ca remediu pentru durerile de dinti, aftele bucale sau pentru improspatarea respiratiei.
bun afrodisiac - creste libidoul si poate imbunatati functiile sexuale, ajutand la eliminarea frigiditatii si impotentei.
adjuvant in tratamentul candidozei - scortisoara are proprietati antifungice, ce ajuta la eliminarea ciupercii Candida albicans, tratand astfel candidoza.
diminueaza pofta de dulciuri - intrucat are in mod natural un gust dulce, scortisoara te poate ajuta sa reduci aportul zilnic de zahar in alimentatie si glicemia post-prandiala. Incearca sa adaugi scortisoara in cafea, ceai, iaurt, cereale cu lapte sau chiar sa o presari peste felii de mere sau alte fructe, pentru a le indulci usor.
ajuta la pierderea kilogramelor in plus nedorite - curele cu ceai de scortisoara si amestecurile de miere cu scortisoara stimuleaza metabolismul si arderea grasimilor, diminueaza apetitul si pot fi de un real ajutor in efortul depus pentru a slabi.
tonic natural - confera energie si un tonus bun, fiind indicata in suprasolicitare nervoasa si oboseala.
Ce intrebuintari are scortisoara?
Scortisoara macinata ofera o aroma bogata deserturilor, bauturilor (reci sau calde), preparatelor dulci. In bucataria indiana, araba si mexicana, scortisoara este folosita frecvent si in compozitia unor mancaruri si preparate sarate.
Iata cat de versatila este scortisoara in alimentatie si in cate moduri minunate o poti folosi, spre a te bucura de gustul si de beneficiile sale:
Cel mai potrivit ingredient pentru a condimenta prajituri, placinte, produse de patiserie. Poate fi adaugata inclusiv in checuri, budinci, fursecuri samd.
Este nelipsita din celebrele rulouri cu scortisoara americane (cinnamon rolls), din savurosul orez cu lapte sau din placintele cu mere ori dovleac.
Poti presara scortisoara peste porridge-ul de ovaz sau cerealele cu lapte, in smoothie-uri, in topping-ul pentru clatite.
Ofera un plus de savoare salatelor de fructe sau fructelor servite ca atare, cu un praf de scortisoara deasupra.
Ideala pentru a aromatiza bauturile calde (ciocolata calda, ceai, cafea), dar si reci (cocktail-uri, shake-uri).
Ingredientul surpriza din ciocolata de casa. Mexicanii folosesc adesea scortisoara pentru a crea o ciocolata delicioasa.
Pentru cei mai indrazneti, carora le place sa experimenteze in bucatarie, scortisoara poate fi adaugata in marinadele pentru carne sau atunci cand prepari mancaruri cu miel sau pui, in stil oriental.
Adauga un praf de scortisoara in sosurile pentru paste si te vei bucura de un gust cu totul inedit, exotic.
Regasim scortisoara si in amestecurile de condimente, mai precis in mixul chinezesc ,,5 arome" si in combinatiile indiene de condimente, numite ,,Garam masala".
Preparatelor festive specifice sarbatorilor de iarna nu le lipseste niciodata scortisoara. Fie ca vorbim despre vin fiert sau felurite ceaiuri, cozonaci, turta dulce si prajiturele specifice Craciunului, scortisoara este un condiment esential in sezonul rece.