Guma Xantan fara gluten - ingredient natural care poate fi adaugat in retetele cu faina fara gluten, pentru a reduce faramitarea si a imbunatati structura aluatului. Este obtinut prin fermentarea glucozei si a sucrozei de catre Xanthomonas Campestris. Acest produs este certificat Celiac UK, Vegan și Kosher. Ingrediente: guma xantan Nu contine lapte, nuci, oua, caseina, soia, fiind potrivita pentru diete vegetariene / vegane. Guma Xantan este un agent alimentar de ingrosare, produs din numeroase bacterii care infecteaza diverse plante. Este un ingredient care se gaseste intr-o mare varietate de produse alimentare si cosmetice (pasta de dinti). Desi poate oferi unele beneficii pentru sanatate, este folosit in principal pentru a schimba textura alimentelor. Guma Xantan este o polizaharida, un tip de zahar care este produs dintr-o bacterie numita Xanthomonas Campestris, printr-un proces de fermentare. Aceasta bacterie infecteaza o gama larga de crucifere - varza, conopida, varza de Buxelles... Poducatorul obtine aceasta guma prin extragerea aceste bacterii de la mai multe plante diferite, dar produsul finit nu contine bacterii active, astfel ca nu exista riscul ca guma xantanica sa provoace infectii. Guma Xantan are doua scopuri:
Aceasta se poate adauga si dizolva rapid in lichide la orice temperatura, fiind una dintre putinele ingrediente pe care le puteti adauga lent, putand observa efectele instantaneu. Aroma este neutra, astfel incat se amesteca bine cu orice alimente, fara a le masca sau influenta gustul. Pentru a o folosi, amestecati putina guma Xantan cu lichid pentru a forma o pasta subtire si apoi incorporati amestecul in reteta pe care o pregatiti. Puteti, de asemenea, imbunatati dispersia gumei xantanice amestecand-o mai intai cu putin zahar inainte de a adauga lichidul. Aveti grija insa ca preparatul in care o adaugati sa nu contina foarte mult zahar, pentru ca impiedica hidratarea gumei. De obicei, daca zaharul este in proprtie mai mica de 60%, guma Xantan va functiona bine.
Cantitatea de guma xantanica folosita difera in functie de tipul de preparat:
Se foloseste intr-un raport de 0.1% pentru o ingrosare usoara, pana la 1% pentru un sos foarte gros. Atentie insa, adaugarea unei cantitati mari de guma xantanica poate avea ca si rezultat o textura asemanatoare mucusului.
Pentru a realiza o spuma din guma xantanica se utilizeaza in mod obisnuit intr-un raport de 0.2 - 0.8%.
Raportul trebuie sa fie de 0.1 - 0.4%.
In acest caz, cu cat mai multa guma veti adauga, cu atat emulsia va fi mai puternica si mai groasa. Pentru a incepe legarea unei emulsii, se poate folosi intr-un raport de aproximativ 0.1%, si cu cat doriti sa ingrosati, puteti adauga pana la aproximativ 0.7% guma xantanica.