Numita si “mama cerealelor”, Quinoa se incadreaza in grupa “superalimentelor”, alaturi de semintele de in, germeni, lucerna, aloe vera, orz verde, patrunjel, alge marine, stevie, floarea-soarelui si algele salbatice verzi-albastre. ?
Ce este quinoa?
Desi nivelul proteic al boabelor de quinoa este comparabil sau il depaseste pe cel al multor tipuri de carne, aceasta forma de proteina vegetala nu produce colesterol sau o rigidizare a arterelor. Mai mult, quinoa reduce cantitatea de grasimi din sange si previne formarea placilor de aterom, reducand riscul de atac de cord. Consumul frecvent de quinoa, in special sub forma de germeni, scade riscul problemelor cardiace.
Numita si “mama cerealelor”, Quinoa se incadreaza in grupa “superalimentelor”, alaturi de semintele de in, germeni, lucerna, aloe vera, orz verde, patrunjel, alge marine, stevie, floarea-soarelui si algele salbatice verzi-albastre.
Pe langa proteine sale unice, quinoa contine, de asemenea, amidon, zaharuri, ulei (continut ridicat în acid linoleic esential), fibre, minerale, si vitamine. Boabele de quinoa sunt bogate in vitaminele A, C, D, E, K si vitamine din grupa B-urilor. De asemenea, sant o sursa buna de fier, calciu, crom, cupru, fluor, iod, magneziu, potasiu, seleniu, zinc. Datorita vitaminelor si mineralelor, quinoa stimuleaza sistemul
Cum se prepara quinoa?
Quinoa este gustoasa si usor de digerat. Nu este lipicioasa la fel ca majoritatea celorlalte cereale, si are o aroma delicioasa proprie.
Se prepara antr-un mod asemanator orezului, dar timpul de preparare se reduce aproape la jumatate. Prin preparare, boabele de quinoa cresc in volum de aproximativ patru ori
Quinoa este un aliment care poate fi servit in multe feluri: ca atare, budinca, cereale adaugate in salate, in supe sau sosuri. Quinoa are o textura pufoasa atunci când este gatita, si aroma usoara de nuca o face o alternativa la orez alb sau cuscus.
Quinoa se poate servi la micul dejun amestecata cu miere, migdale, sau fructe de padure.??
Tara de provenienta: Peru