Utilizarea intensiva a produselor chimice in ultimii 50 de ani (ingrasaminte, pesticide , insecticide, E-uri, antibiotice, produse cosmetice, industria petrolului etc.) obtinute prin sinteza (peste 800.000 de molecule noi) a dus la perturbari grave ale biomurilor, incepand cu cernoziomul, plantele, insectele si celelalte animale, omul.
Rolul extrem de important al microbiomului uman in mentinerea sanatatii a inceput sa fie intens studiat in ultimii 15-20 de ani.
El reprezinta o "interfata" intre conglomeratul celulelor umane si univers (campuri electromagnetice, geosolare, electrice, PH, factori emotionali, psiho-emotionali, climatici, alimentatie ,care modifica calitativ si cantitativ microbiomul digestiv, vaginal, nazal, al pielii etc.).
Aceste modificari creeaza diversi noi metaboliti care se absorb trecand chiar si de bariera hematoencefalica, influentandu-ne atat psiho-emotional (depresie, iritabilitate, boala Parkinson, Alzheimer) cat si fizic (alergii, boli autoimune, deficiente ale sistemului imunitar, modificari ale greutatii corporale, diabet zaharat, hipercolesterolemie, hipertrigliceridemie, imbatranire precoce, multiplicari anarhice celulare, longevitate, tulburari ale tranzitului intestinal, constipatie). In aceste conditii pentru a mentine starea de sanatate trebuie sa ne adresam OBLIGATORIU si refacerii acestui aliat extrem de important al nostru = MICROBIOMUL , din care cel mai important ar fi cel intestinal (80% din imunitatea corpului regasindu-se la acest nivel) .
Acest lucru a fost subliniat de marii intelepti ai omenirii Buddha , Isus, Mahomed sau terapeuti Hipocrate, Avicena care au afirmat ca sanatatea organismului este strict legata de sanatatea aparatului digestiv-,,Fie ca hrana sa-ti fie medicament si medicamentul hrana". Si traditia poporului romanesc ne spune -"Spune-mi ce mananci ca sa iti spun cine esti".
Pana acum 20 de ani omenirea a fost intr-o cursa contracronometru crezandu-se ca descifrarea genomului uman va duce la rezolvarea problemelor de sanatate. La ora actuala s-a ajuns la concluzia ca doar 3-4% din boli sunt legate de factorii genetici, restul fiind legate de epigenomul ce poate fi influentata prin hrana, emotii, campuri electromagnetice etc.
Refacerea microbiomului este un proces de durata, dovedindu-se faptul ca un tratament cu antiobiotice necesita 3-6 luni de administrare de probiotice pentru restaurarea macar partiala a microbiomului normal.
Kombucha-Home brew, o simbioza de multiple bacterii si drojdii ce a fost utilizata de mii de ani in zona Asiei iar actualmente este intens folosita ( peste 350 de fabrici in SUA) cat si un complex de 5 tulpini probiotice atent selectate, Ultrabiotics si Ultrabiotics junior. In conditiile actuale, epidemiile, pandemiile, au fost din ce in ce mai frecvente( gripa aviara, gripa porcina, SARS, MERS, SARS Cov-2).
Este necesar un organism uman cu flora microbiana benefica, puternica care sa asigure atat o imunitate normala cat si efecte antivirale, antibacteriene.
Pachetul contine: o punga cu ciuperca vie de Kombucha si o punga cu 70g de ceai.
Kombucha : Bautura vie Acum mai bine de 2000 de ani, in China, in timpul dinastiei Tsin, a fost descoperita o ciuperca despre care se spunea ca ar aduce nemurirea.
Era o vietuitoare stranie: crestea numai in ceai negru indulcit, se dezvolta rapid ca o masa gelatinoasa si nu prea placuta la vedere, iar lichidul galbui obtinut prin filtrarea sa avea un gust foarte placut si inviorator. Mai tarziu cu cateva sute de ani, a fost oficializata ca leac si in Japonia, in timpul imparatului Inkyo, care suferea de o boala digestiva grava, pe care nici un medic nu se pricepea sa o tamaduiasca.
A ajuns atunci la curte, se spune, un medic venit din China , doctorul Kombu, care a adus cu el o bautura placuta la gust, preparata dintr-o ciuperca miraculoasa. Miraculoasa, pentru ca imparatul nu numai ca s-a vindecat ca prin farmec , dar s-a simtit si mai tanar si mai viguros ca niciodata. Entuziasmat, el a numit ciuperca dupa numele medicului care a adus-o - Kombucha.
Din extremul Orient, ciuperca a fost adusa apoi de negustori in Rusia, unde a capatat o mare popularitate, fiind cunoscuta sub numele de "ceaiul kwas". Nu se stie exact cand a ajuns acest elixir in Europa, insa cert este ca in manastirile benedictine el era folosit intensiv de calugari, inca din secolul al XVIII - lea.
Zeama acestei ciuperci era un remediu pretios contra reumatismului, a gutei, a deranjamentelor digestive, dar si a otravirilor, a bolilor infectioase si a anumitor forme de cancer. Inca de la 1915, au inceput studii sistematice, facute mai ales in Rusia, in Germania si in Tarile Baltice, despre acest remediu pe cat de straniu, pe atat de eficient intr-o sumedenie de boli. In paralel, datorita faptului ca este usor de obtinut casnic, el a devenit un leac de medicina populara extrem de raspandit, care a capatat o faima aproape oculta.
Despre Kombucha se poate spune ca intinereste si reda vigoarea pierduta, elimina efectele otravirilor lente ale organismului si apara de majoritatea bolilor, fiind un fel de panaceu. Este folosit din Urali si pana in Elvetia sau Spania. S-a creat o mica legenda in jurul acestui remediu, care este intrebuintat intr-o multitudine de afectiuni, de la cele banale la cele mai grave.
Este o colonie de multiple microorganisme care convietuiesc in simbioza, alcatuind un sistem biologic fascinant prin complexitatea si organizarea sa. In principal, colonia este compusa din bacterii "prietenoase" si ciuperci (drojdii), care transforma zaharul in care cresc, precum si principiile active ale ceaiului negru, in substante cu efecte vindecatoare remarcabile.
Desi analiza chimica a ciupercii nu a fost elucidata complet, se stie deja ca ea contine cantitati insemnate de vitamina C, precum si vitaminele din complexul B (B1, B2, B3, B6, B12- deficitara in dietele vegan), ceea ce justifica in buna masura proprietatile sale reintineritoare si de stimulare a rezistentei naturale a orgnismului.
Apoi, in acest elixir au fost descoperite substante antibiotice si antivirale foarte puternice, care explica folosirea sa cu success contra bolilor infectioase.
Poate cea mai importanta proprietate a sa este cea detoxifianta, de unde si utilizarile sale in tratarea reumatismului , a gutei, precum si a bolilor de piele.
De asemenea, contine si substante cu efecte hormonale, motiv pentru care este recomandat ca remediu pentru varsta a treia, dar si pentru copiii aflati in crestere, pentru cei aflati la pubertate si care se confrunta cu fenomenele neplacute specifice acestei perioade.
Ce este kombucha?
Este o colonie de cel putin 12 specii de microorganisme, bacterii si drojdii care convietuiesc in simbioza, alcatuind un sistem biologic fascinant prin complexitatea si organizarea sa. In principal, colonia este compusa din bacterii ,,prietenoase" (Acetobacter xylinum) si drojdii (Saccharomyces cerevisiae, Brettanomyces bruxellensis), ce traiesc intr-un mediu lichid de ceai verde/negru.
Kombucha contine mai multe specii de drojdii si bacterii, impreuna cu acizi organici, enzime active si polifenoli produsi de acesti microbi.
Cantitatile precise ale unui esantion pot fi determinate numai prin analize de laborator si variaza in functie de metoda de fermentare, insa kombucha poate contine oricare din urmatorii compusi: acid acetic, acid gluconic, acid glucuronic, acid lactic, acid usnic, acid butiric, acid oxalic, acid malic, etanol si vitamina B.